Noile recomandări UE pentru screening în cancerul pulmonar

  • Oncologie



În urmă cu un an, Comisia Europeană recomanda îmbunătățirea programelor de screening pentru cancerul de sân, col uterin și colorectal, concomitent cu includerea în screeningul oncologic a trei noi localizări – cancerul de prostată, pulmonar și gastric. În baza acestei recomandări, informată de raportul nr. 10 SAPEA, pe 9 decembrie 2022, Consiliul Uniunii Europene și-a actualizat recomandările privind screening-ul, înlocuind recomandările în vigoare, din 2003 – acțiune aflată în concordanță cu obiectivele Planului European de Luptă împotriva Cancerului. Actualizarea recomandărilor s-a realizat în urma consultării publice a Comisiei Europene cu statele membre (cetățeni și organizații) care au furnizat informații despre situația actuală a screening-ului oncologic la nivel național. Din România, doar Centrul pentru Inovație în Medicină și-a trimis opinia.

Odată cu introducerea cancerului pulmonar ca nouă localizare în programele de screening oncologic, recomandările Uniunii Europene prevăd depistarea cancerului pulmonar la actualii mari fumători și la foștii fumători cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani.

abonare

Peste 20% din totalul deceselor de cauză oncologică de la nivelul Uniunii Europene sunt determinate de cancerul pulmonar. Prognosticul pacienților cu cancer pulmonar este unul precar, aproximativ 7 din 8 pacienți (13%) decedând în primii 5 ani de la diagnostic. Motivul acestor statistici sumbre este diagnosticarea în stadiile avansate ale bolii. Implementarea programelor de screening care să țintească o proporție din populația la risc (marii fumători sau foștii fumători cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani) facilitează depistarea precoce și intervenția terapeutică sau chirurgicală promptă, iar șansele de supraviețuire cresc considerabil.

Noile recomandări UE pentru screening în cancerul pulmonar

Recomandarea UE presupune testarea populației țintă prin low dose CT, o metodă care, în urma a numeroase studii clinice, a demonstrat că poate detecta mai multe cazuri de cancer într-un stadiu incipient, comparativ cu radiografia clasică, poate reduce mortalitatea asociată cancerului pulmonar și permite dezvoltarea unor programe de screening cost-eficiente. Este important de luat în considerare faptul că, pe teritoriul Uniunii Europene, există diferențe în ceea ce privește capacitatea de testare low dose CT și pregătirea radiologilor și chirurgilor în asigurarea serviciilor necesare: realizarea low dose CT, biopsii pulmonare, radioterapie și operații chirurgicale. Crearea și implementarea cu succes a unor astfel de programe de screening necesită strategii bine optimizate care să țină seama de vârstă, sex și prezența factorilor de risc precum și definirea intervalelor de screening potrivite.

În anul 2020, Croația devenea prima țară din Uniunea Europeană care introducea un program național de screening pentru cancerul pulmonar. Programul respectiv implică testarea prin low dose CT a tuturor fumătorilor cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, dar și a celor care au renunțat în ultimii 15 ani.

În ceea ce privește situația din România, în prezent, screening-ul pentru cancerul pulmonar, alături de cel pentru cancerul de prostată, va beneficia de proiecte pilot la scară mică, prin Programul Sănătate 2021-2027, cu finanțare din Fondul Social European și Fondul European de Dezvoltare Regională, elaborat pentru a suplini unele deficite structurale ale sistemului de sănătate din România.


Află care este Profilul României privind cancerul 2023: depistarea precoce, diagnosticarea și performanța îngrijirilor


Cancerul pulmonar și colorectal sunt afecțiunile care au cel mai mare impact asupra scăderii capacității de muncă de cauză oncologică în Europa. Un studiu publicat recent în PubMed a estimat costurile potențiale ale pierderii capacității de muncă legate de cancer, iar concluziile sale sugerează că între anii 2018-2040 acestea ar fi aproximativ de 1.3 trilioane de euro, cu 8 milioane de morți premature. Ascultați comentariul Dr. Marius Geantă despre acest subiect, în cadrul ediției din 17 octombrie 2023 a emisiunii Știința 360, de pe Radio România Cultural.

Fumatul rămâne în continuare un factor de risc principal în apriția cancerului pulmonar

Combinarea screening-ului pentru cancerul pulmonar cu alte măsuri preventive precum campanii și inițiative care să încurajeze persoanele să renunțe la fumat, poate face diferențe semnificative. Un studiu prezentat în cadrul conferinței mondiale a Asociației Internaționale pentru Studiul Cancerului Pulmonar (IASLC) a demonstrat cum alăturarea unui program de renunțare la fumat la un program de screening a cancerului pulmonar a reușit să aproape tripleze numărul celor care au decis să renunțe la tutun.

Nu este niciodată prea târziu pentru cineva să renunțe la fumat. Un studiu prezentat în cadrul congresului ASCO 2020 arată cum renunțarea la fumat cu doar 2 ani înainte de diagnosticarea cancerului pulmonar, crește rata de supraviețuire cu 14%. În aceeași notă, o meta-analiză publicată în Journal of Thoracic Oncology demonstrează cum renunțarea la fumat în momentul diagnosticului de cancer pulmonar conduce la o îmbunătățire a supraviețuirii cu 29%, indiferent de subtipul histologic.


Accesează Centrul de informații privind noile recomandări UE pentru screening în cancer de pe Raportuldegardă.ro


Citește și: